Na citrónový sorbet jsem měla zálusk už delší čas, ale v receptech mě odrazoval syrový našlehaný bílek. Nakonec jsem sáhla po jedné z kuchařek Jamie Olivera a tam jsem našla to, co jsem potřebovala a jen jsem to trochu upravila.
Ingredience:
- 200 g krystalového cukru
- 200 ml vody
- šťáva a kůra ze 3 citrónů
- kelímek mascarpone (250 g)
V této fázi možno použít dva způsoby mražení. Buď nechat směs vychladit v lednici a pak ji dát do zmrzlinového strojku, nebo ji dát na mrazák, každou hodinu ji vyndat, prošlehat metlou (dokud to jde), vrátit na mrazák a zase po hodině zkontrolovat, prošlehat a opět vrátit na mrazák. Ke konci už je směs hodně tuhá a musí se promíchat vidličkou. Během 3 - 4 cyklů míchání by měl být sorbet hotov.
Sorbet jsem dělala oběma způsoby a vždy byl výborný.
První dávka zmrzliny jde nandat dobře, protože není ještě moc ztuhlá, ty další jdou hůř, tak je potřeba zmrzlinu nechat chvíli vyndanou z mrazáku a nandavat, až "povolí".
Nakonec ještě přidám foto kombinace citrónového sorbetu a mátové zmrzliny, která byla též vynikající.
A o té mátové to bude až někdy příště.
Dittu, ty si normálně četla mé myšlenky. Na citronové já prostě ujíždím a stejně jako tebe se bojím toho bílku!
OdpovědětVymazatMoc děkuji, že si pátrala a vypátrala. Hned jak se zase oteplí, jdu do ní!
Díky, moc zdravím,. Helena
Helčo, jestli máš ráda echt citrónovou, tak v originál receptu je to takto: 200 ml vody, 200 g cukru, 200 ml citrónové šťávy, kůra z 1 citrónu, vrchovatá lžíce mascarpone - před zmrazením ochutnat a případně přidat cukr, když to bude moc kyselé. Já tu originál recepturu nemůžu, bylo by to moc kyselé, takže jsem tam kopla to mascarpone celé, ale třeba z pomerančů už by to šlo. Taky je určitě rozdíl, dělat to z citrónů uzrálých na stromě a čerstvě utržených, ale to jaksi u mě nelze. Užij si so+ne.
VymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazat