sobota 7. prosince 2013

říkejme tomu kuřecí ragú v hořčičné omáčce


Při zběžném pohledu do lednice jsem došla k závěru, že je třeba zlikvidovat to, co už nesnese delší dobu skladování, nebo překáží a zabírá místo. V mrazáku byla dvě kuřecí stehna a ve špajzu "archivní" pórek.
Kuře a pórek. Co s tím? Kuře à la bažant by nebylo špatné (divoké koření a kousek slaniny je doma skoro vždycky), ale do toho se nehodí pórek a dělat pórkovou polévku se mi nechtělo, protože jsme ji měli nedávno.
Řekla jsem si, že kuře podusím, přihodím pórek a pak se uvidí. Dopadlo to velmi dobře a velmi jedle.

ingredience:
  • 2 kuřecí čtvrtky + hl. mouka na obalení
  • kousek másla na opečení masa
  • 1 pórek, nakrájet na kolečka
  • kousek slaniny (např. uzený bůček), nakrájet na drobno
  • sklenka bílého vína
  • cca 100 ml šlehačky
  • cca 1-2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • cca 2 čajové lžičky hořčičné mouky
  • sůl, mletý pepř na dochucení
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • pár kapek citronové šťávy na dochucení
Nakrájenou slaninu vypékat v kastrolu, když pustí dostatek tuku, přidat kousek másla. Maso osolit a opepřit, obalit v hladké mouce a z obou stran opéct. Opečené maso vyndat, do výpeku přidat nakrájený pórek a restovat ho přiměřeně dlouho (až se sem tam objeví dozlatova opečené kousky, ale ne moc). Přidáme víno, opečené maso, trochu vody a dusíme do měkka. Pak maso vyndat, obrat z kostí a nakrájet na větší kousky a dát stranou. Omáčku dochutit hořčičnou moukou, dijonskou hořčicí, solí a pepřem a zahustit moukou, rozmíchanou ve šlehačce. Povařit 15 minut, ke konci přidat nakrájené maso, aby se prohřálo.

Ps: Hořčičnou mouku jsem si koupila na vyletě do Budyšína a myslím, že se dá určitě vynechat a citrónovou šťávu přidávám, až když je omáčka hotová a nevaří se. Jako přílohu jsme měli těstoviny, ale jde to i s rýží nebo s noky.

6 komentářů:

  1. Ahoj Dittko,tak Ty jsi také prožila Starce na chmelu,to tedy byla hurá akce padlá na hlavu!!! Teď alespoň vím jakou máš výdrž! Papáníčko bude určitě výborné podle ingrediencí (vínko zaručuje gurmánský zážitek) a po hořčičné mouce zapátrám! Máme tady totiž Vegu!!!:-) Přeji pohodový ,již druhý adventní týden! Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, na gymplu jsme jezdili zavádět (chmel) a na VŠ česat, ale naštěstí už ne ručně.
      Tu hořčičnou mouku můžeš určitě vynechat, stejně jsme každý jinak mlsný, chutí rozličných :-)
      Jo, dneska jsem pekla linecké dle toho tvého receptu s tím rozdílem, že jsem do něj nastrouhala ještě citronovou kůru a dobrý. Teď se musí ještě rozležet.

      Vymazat
  2. Podle toho, co vidím a čtu by mi určitě chutnalo, Dittu. Jen ta hořčičná mouka je pro mne zatím neznámou...Člověk se stále učí :o)
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, myslím, že ta mouka je něco jako sušená hořčice, nebo jak se to jmenuje. Často to bývá v receptech na anglických blogách. Mohli by to mít třeba u Marks and Spencer, ale klidně to vynechej.

      Vymazat
  3. Tohleto vaření mám nejraději - uklidit lednici, mrazák, špajz - a jako bonus výborné domácí kvalitní jídlo! Přeji pohodové vánoce a kopec dobrých receptů!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, bylo to vážně dobré, ale ne vždy se to povede :-)

      Vymazat