pátek 22. února 2013

remake celerového salátu

Před rokem a kousek jsem zde uveřejnila recept na celerový salát s jablky. Dle statistiky, kterou mohu sledovat, měl tento pokrm asi největší sledovanost ze všech mých příspěvků vůbec. Včera mě napadla něco jako recyklace receptu z důvodu zpracování zbytků. Zní to dosti nechutně, nicméně výsledkem byl velmi poživatelný salát z kuřecích prsou (samozřejmě vařených), pár řapíků celeru, asi tak 1/8 celerové hlavy a pak dalších pochutin.



ingredience:

  • 1/8 hlávky celeru, nastrouhaná na slzičkovém struhadle
  • asi 3 řapíky celeru, nakrájené na proužky
  • 2 jablka, oloupaná a nakrájená na malé kousky
  • vařená kuřecí prsa, nakrájená
  • asi 1 polévková lžíce cukru krystal
  • citrónová šťáva
  • pár lžic bílého jogurtu
  • pár lžic majonézy
  • sůl, pepř
Kuřecí prsa uvařit v osolené vodě s bobkovým listem, hřebíčkem, novým kořením, pepřem a kouskem zázvorového kořene (vývar uchovat pro nějaké další využití). Řapíkatý celer nakrájet na proužky, vhodit do vroucí vody a asi minutu povařit, ne víc. Vodu slít a na celer okamžitě nalít ledovou vodu a za chvilku zcedit. Celer se zchladí a je pak pěkně křehký.
Do mísy nastrouhat celer, přidat jablka, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vše promíchat a pak přidat majonézu, jogurt, kuřecí maso a řapíkatý celer. Promíchat a dochutit, pokud je třeba, solí, pepřem a citrónovou šťávou. Podávat s čerstvým pečivem, nebo na čerstvém pečivu.

Množství surovin jen odhaduji, protože jsem vše dělala od oka, ale nic moc složitého to není a chuťové buňky máme stejně každý jinak nastavené. Jen si nejsem jistá, zda jsem na něco nezapomněla. Snad ne. Jinak, fantazii se meze nekladou, takže když se jablka nahradí třeba pomerančem, jeden z celerů vynechá, tak to asi taky bude stále k jídlu...doufám.

4 komentáře:

  1. Dittko,mám rýmu a nos mám červený jak papriku,žádné chutě.Jak se dám do kupy a zajdu do obchodu tak ho zkusím a také tu omáčku .Saláty mám ráda .Teď dělám každý den kovářskou topinku a litry čaje!Prozatím pa- protivná Daja.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, rýma léčená trvá týden, rýma neléčená 7 dní, tak je na tobě, co si zvolíš a jak rychle se vrhneš na přípravu salátu :-)
      Brzo se vyzdrav a pak tě přejde i ta protivnost.

      Vymazat
  2. Mňam, po mírně slavící neděli bych si fakt dala, klidně i bez toho kuřete :o)
    Hezký večer, Dittu!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Helčo. Myslím, že to jde i bez toho kuřete. Klidně by tam šla nastrouhat třeba mrkev. Pěkný víkend.

      Vymazat