úterý 19. června 2012

lískovo - oříškové biskity


Tohle cukroví nemá chybu.
Je velmi dobré, velmi rychlé, velmi snadné a velmi rychle sež..né (nestačila jsem dosti rychle reagovat na danou situaci a k fotografování zůstaly jen tři kousky).
Biskity peču, když je třeba "spáchat" něco hodně rychle a není čas se s něčím patlat delší dobu. Také nezůstávám jen u jedné varianty z lískových oříšků, ale už jsem pekla mandlové, s rozinkami, čokoládou, kakaové nebo skořicové a možná ještě i nějaké jiné. Nejlepší  jsou ale asi ty z lískových oříšků.


ingredience:
  • 2 vejce + špetka soli
  • 125 g krystalového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahradit vanilkovým cukrem)
  • 150 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 200 g lískových oříšků, 100 g umlít hodně na jemno,  100 g spíše na hrubo
Vejce ušlehat se solí do pěny, postupně přidávat cukr, pak mouku s práškem do pečiva a nakonec přidat oříšky a s pomocí lžíce je vmíchat do ušlehaného těsta. Na plechu, vyloženém pečícím papírem, vytvarovat z těsta dva válečky (pomocí rukou nebo lžíce), prsty je lehce zmáčknout a dát péct. V horkovzdušné troubě 5 minut při 150 st., pak snížit na 130 st. a péct ještě asi 15 - 20 minut (v el. troubě to je 175 st./5 min. a pak 150 st./15 - 20 min.). Po upečení nakrájet na proužky 1.5 cm silné, vrátit je a rozprostřít na ještě horký plech a nechat je tam vychladnout (tuhle poslední fázi někdy vynechám).



6 komentářů:

  1. Podobný skvost jsem papala v Itálii,byly z mandlí,zas jeden nový bombastický recept po kterém určitě zhubnu !Moje milá jsem nadšená,Daja.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, tenhle recept je inspirovaný tím italským. Jinak možná nezhubneš, ale třeba ani nepřibereš - není v tom tuk. I když vlastně v ořeších je. Tak nevím :-)

      Vymazat
  2. Dittu, vypadá to úžasně, píšu si!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to zajímavě a hlavně jedle! Vyzkouším na našich puberťácích a uložím k fajn raceptům!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedlé to je a velmi. Myslím, že puberťáci budou spokojení :-)

      Vymazat